Tips voor plasticvrij boodschappen doen

Lijkt plasticvrij boodschappen doen een onmogelijke horde? Laat je niet uit het veld slaan en begin klein. Met mijn beginners tips is plasticvrij boodschappen doen makkelijker dan je denkt. Toen ik net begon met zero waste boodschappen doen, vond ik het heel erg lastig. Daarom geef ik je graag mijn tips voor plasticvrij boodschappen doen, dat bespaart je wat gezoek.

1 Neem je eigen tas mee

Als ik boodschappen ga doen, neem ik altijd mijn eigen boodschappentas mee. Dat klinkt logisch. Maar we gebruiken in Nederland nog steeds 1 plastic tas per persoon per week. Zo’n zonde van je geld! En natuurlijk zonde van de grondstoffen en slecht voor het milieu. Plasticvrije boodschappen beginnen bij een eigen tas meenemen. Met een stevige eigen tas heb je niet het risico van het scheuren. Gebruik bij voorkeur een tas die je al hebt liggen; stevig plastic, katoen of canvas. Een nieuwe kopen is minder duurzaam.

Tips voor plasticvrij boodschappen doen

2 Neem je eigen broodzak mee

Brood halen in je eigen broodzak begint steeds gewoner te worden. Bij de supermarkt is het wel nog zoeken naar onverpakt brood. Bij mijn bakker is onverpakt brood kopen heel eenvoudig, omdat de broden altijd vers gesneden en verpakt worden. Ik kies voor ongesneden brood in de broodzak, omdat ik dikkere sneden brood hou. Ongesneden brood blijft langer vers in de broodzak in een gesloten broodtrommel. Invriezen van gesneden brood gaat prima in een broodzak. Maak ‘m wel goed dicht met een touwtje. Mijn broodzakken heb ik deels gekocht en deels zelfgemaakt van een oud hoeslaken. Zelf maken van gerecycled stof is natuurlijk de duurzaamste keuze. Je kunt dit met de hand doen of met een naaimachine. Uiteraard zijn ze ook online te koop,

3 Neem herbruikbare zakjes mee voor groenten en fruit

Veel groenten en fruit liggen in plastic zakjes in de supermarkt. Daar is plasticvrij boodschappen doen best een uitdaging. Bij je lokale groenteboer, op de markt en bij biologische supermarkten zul je vaker onverpakte fruit en groenten vinden. Neem je eigen zakjes mee in verschillende maten en vul ze met je favoriete producten. Mijn groente zakken naaide ik zelf. Maar je vind ze ook online.

Tips om plasticvrij boodschappen te doen

Koop ongesneden groenten

We kiezen steeds vaker voor gemak. Daar horen ook gesneden groenten bij. Maar gesneden groenten koop je meestal niet onverpakt. Ongesneden groenten zijn echter goedkoper dan gesneden groenten. Zelf snijden bespaart je dus geld. Met ons groente-abonnement komen de groenten sowieso altijd ongesneden. Daarom snijd ik ze altijd zelf. Met de keukenmachine gaat het snijden van grotere hoeveelheden groenten heel snel. Maar ook met een snijplank en goed keukenmes krijg je er handigheid in, als je het vaker doet. Kijk anders wat snij-techniek filmpjes op YouTube. Je kunt je groenten van tevoren snijden en bewaren in een gesloten bak in de koelkast, zodat je tijdens het koken sneller klaar bent. Houdt er wel rekening mee dat gesneden groenten sneller bederven. Wacht dus niet te lang met koken of eten!

5 Koop in bulk

Grootverpakkingen kopen scheelt je veel verpakkingsmateriaal. Kies voor de grootste verpakking die je binnen de houdbaarheidsdatum van het product ook opeet. Weggooien van voeding heeft een grotere impact dan de verpakking! Ik koop regelmatig droge voedingsmiddelen als gedroogde peulvruchten, meel en bloem, pitten en zaden, havermout en havervlokken in grootverpakking van 500 gram tot wel 4 kilogram. Met een gezin van 5 personen komt dat prima in een paar maanden op! In mijn omgeving is geen bulkwinkel te vinden, maar steeds meer grote steden hebben er wel een. Bulkwinkels of zerowaste winkels vind je bijvoorbeeld in Eindhoven, Arnhem, Amsterdam en Amersfoort. 

6 Kies voor een verpakkingsvrije winkel

Boodschappen doen zonder verpakking begint voet aan de grond te krijgen in Nederland. Sinds kort heeft Albert Heijn zelfs een verpakkingsvrije lijn. Maar Pieter Pot is de absolute pionier op het gebied van verpakkingsvrij winkelen in Nederland. Ik koop mijn boodschappen al een tijdje bij Pieter Pot, die het in statiegeld potten bij me thuis bezorgd. Op die manier heb ik helemaal geen afval meer na het boodschappen doen.

7 Ga op de fiets

Wist je dat autobanden enorm veel microplastics veroorzaken? Door met de fiets te gaan, zorg je dus ook voor minder plasticvervuiling. En dan hebben we het nog niet over de verdere milieu impact van autorijden. Doe je boodschappen op de fiets met een rugzak of een boodschappentas, of neem fietstassen mee. Daar past meer in dan je denkt!

8 Kies voor winkels met de Zero Waste Nederland sticker

Het kan best als een drempel voelen om met je eigen verpakkingen boodschappen te doen. Gelukkig is er een oplossing. Als de “Neem Je Eigen Verpakking Mee” sticker op de winkeldeur zit, dan weet je dat de winkelier het heel normaal vind om boodschappen mee te geven in je eigen bakje, zakje of andere verpakking. Via ZeroWasteNederland vind je alle locaties met zo’n sticker, waar zerowaste boodschappen doen het nieuwe normaal is! Ook kun je daar de sticker bestellen voor jouw lokale zerowaste winkelier.

Tips voor plasticvrij boodschappen doen

9 Blijf positief

Alle veranderingen hebben tijd nodig. Maak het jezelf niet te moeilijk als je niet alle plastic kunt voorkomen bij het boodschappen doen. Realiseer je welk plastic je WEL hebt voorkomen. Lukt het vandaag niet? Morgen weer een dag. Alle beetjes helpen! Welke tips voor plasticvrij boodschappen doen volg jij al? Welke positieve of negatieve ervaringen heb jij?

Meer lezen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *