Grote schoonmaak: vergeet je electrische apparaten niet

Grote schoonmaak electrische apparaten

Als de lente komt, wordt mijn innerlijke huismoeke wakker, en krijg ik zin om het huis weer lekker aan kant te maken. En ik wordt altijd heel vrolijk als ons huis weer opgeruimd en schoon is. Bij die grote schoonmaak vergeet ik ook zeker de electrische apparaten niet. Schoonmaak en onderhoud aan onze electrische apparaten is een duurzame keuze. Ik neem je mee in mijn voorjaarsschoonmaak.

Grote schoonmaak electrische apparaten
Vergeet je electrische apparaten niet bij de schoonmaak

Voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak zorgt niet alleen voor een schoon en opgeruimd huis. Mijn hoofd voelt ook altijd leeg, wanneer alles weer netjes is. Daarnaast is regelmatig schoonmaken en onderhoud veel beter voor de meeste aparaten, en verlengt het de levensduur. Het is zeker een duurzame keuze, en het bespaart je ook nog geld.

Een van mijn vaste taken van de voorjaarsschoonmaak is het schoonmaken van de electrische, huishoudelijke apparaten die we in huis hebben. Natuurlijk worden deze apparaten ook nog weleens vaker schoongemaakt, maar in het voorjaar vind ik het wel fijn als ik weet dat ik alles weer een keer goed gereinigd heb.

Overzicht van je electrische apparaten voor de grote schoonmaak

Ik maakte eens een lijstje van alle grote en kleine apparaten waar een stekker aan zit. Hoe zit dit bij jou thuis? Denk aan je wasmachine, droger, vaatwasmachine, koelkast, vriezer, maar ook aan je televisie, koffiezetapparaat, waterkoker en stofzuiger. Vergeet zeker je CV-ketel niet.

Bedenk ook eens hoe lang je je apparaat in je bezit hebt. Oudere apparaten kunnen namelijk een veel hoger energieverbruik hebben dan nieuwere, omdat ze vaak een slechter energielabel hebben. Een A+ label apparaat klinkt zuinig, maar verbruikt 2 keer zoveel stroom als een A+++ apparaat. Milieucentraal adviseert om apparaten zoals koelkasten en vriezers ouder dan 12 jaar te vervangen, en te kiezen voor een energiezuinig apparaat. Door de energiebesparing is de nieuwe aankoop vaak al binnen 2 jaar terug verdiend.

Het schoonmaken, vervangen van filters, ontdooien en ontkalken verlaagt het energieverbruik van je apparaten. Het zorgt er ook voor dat je apparaten minder snel kapot gaan en een langere levensduur hebben. Regelmatig een beetje aandacht voor je electrische apparaten is dus zeker ook een duurzame keuze. Maak voor jezelf een schema om deze apparaten één voor één een onderhoudsbeurt te geven.

Lees ook: Duurzame keuzes voor schoonmaken

Grote schoonmaak van je electrische apparaten

Wasmachine

Ik zit niet te wachten op vetluis of zeepresten in mijn schone was. Het schoonmaken van de wasmachine zorgt ervoor dat onze kleding er altijd schoon uit komt. Ik maak de rubberen rand van de wasmachine schoon met een natte doek. Dan verwijder ik de zeeplade in zijn geheel. Maak de zeeplade schoon in een teiltje water met wat soda om goed ontvetten. Ik laat de wasmachine een keer draaien op een kort programma op 90 graden met een half kopje kristalsoda. De soda verwijdert kalk, en achtergebleven vet en vuil uit de trommel, en van randen en buizen. Als laatste haal ik een doekje over de buitenkant van onze wasmachine. Vooral het schoonmaken van rubbers en het draaien van een 90 graden programma probeer ik elk kwartaal te herhalen voor een blijvend schone wasmachine.

Droger

Het gebruik van een wasdroger is niet de meest duurzame keuze. Niet alleen kost het drogen van je was in de wasdroger veel energie, maar je textiel slijt er ook sneller door. In drukke tijden terwijl ik jongleer met kinderen, werk en vrije tijd, gooi ik zeker wel eens was in de wasdroger. Vooral in de herfst en winter als de was op de zolder wat langerzamer droogt, en niet buiten op de waslijn kan, gebruik ik de wasdroger voor ondergoed en handdoeken.

Het schoonhouden van het pluizenfilter is belangrijk na elk gebruik. Maar voor de voorjaarsschoonmaak haal ik het pluizenfilter er in het geheel uit en maak het schoon in een teiltje met water en groene zeep. Ik maak de afvoer schoon met een doekje. Als je een condensdroger hebt; vergeet dan niet ook deze bak een keer goed te reinigen en het condensrooster schoon te maken. Maak als laatste de trommel en de buitenkant van de machine schoon.

Vaatwasser

Als ik vaatwasser wil reinigen zorg ik dat een lege machine heb. Met een doekje en een borstel (ik gebruik een oude tandenborstel) maak de randen en rubbers van de machine schoon. Ik haal de filters uit de vaatwasser en was ze af in een teiltje met kristalsoda. Een vieze en verstopte filter zorgt voor een minder schoon afwasresultaat. Een vies filter kan ook je machine verstoppen en mogelijk leiden tot mankementen.

Ik gebruik een eetlepel citroenzuur in het zeepbakje voor het schoonmaken van de vaatwasser. Of ik neem een vaatwasbestendige kom of schaal en vul deze met een halve liter azijn. Deze schaal gaat op de onderste lade van de machine en ik laat de vaatwasser draaien op de heetste stand met een kort programma. Hierdoor lossen vet, vuil en kalk op en het laat de vaatwasser van binnen weer blinken.

Koffiezetapparaat en waterkoker

Ontkalken van je koffiezetapparaat of waterkoker zorgt ervoor dat het apparaat sneller en beter je water verwarmt. Ook dat bespaart ons dus energie. Ik ontkalk graag met een eetlepel citroenzuur, omdat dat niet stinkt (te koop bij bijvoorbeeld Holland&Barret en zerowaste winkels zoals Zero Waste Zone) . Maar het gaat ook prima met (schoonmaak)azijn. Ik vul het apparaat voor 2/3 en voeg de citroenzuur of azijn toe, en zet hem aan. Na het ontkalken herhaal ik het proces nog twee keer met schoon water. Het hete water zou je prima kunnen gebruiken om bijvoorbeeld je vriezer te ontdooien.

Grote schoonmaak electrische apparaten
Maak regelmatig je koffieapparaat schoon

Koelkast en vriezer

Een schone koelkast en vriezer zijn beter voor het energieverbruik. Bovendien is het veiliger om je voedsel in een schone koelkast of vriezer te bewaren om voedselvergiftiging en eerder bederf van je producten te voorkomen. Ik haal allereerst alle producten uit de koelkast/vriezer en bewaar ze in koeltassen of zet ze buiten als het koud is. Ik schakel het apparaat uit en haal alle plateaus, bakjes en rekjes uit de koelkast en vriezer.

De vriezer ontdooien kost vaak veel tijd. Daarom is het ook een klusje dat ik vaak blijf uitstellen tot ik de laadjes helemaal niet meer open krijg. Maar een ijsvrije vriezer is veel energiezuiniger. Zeker als het ijs een goede sluiting van de deur in de weg gaat zitten. Ik zet een bak of pan heet water in de vriezer, waardoor ontdooien een stuk sneller gaat. Ik leg dan een grote badhanddoek onder de deur, om te voorkomen dat de vloer nat wordt. Maak de vriezer en koelkast van binnen schoon en vergeet ook zeker het condensafvoergaatje niet. Als je een losstaande koelkast of vriezer hebt, dan kun je ook het rooster aan de achterkant schoonmaken. Een schoon rooster zorgt voor betere warmteafvoer, lager energieverbruik en voorkomt brand.

Grote schoonmaak electrische apparaten
Een ijsvrije vriezer gebruikt minder energie

Stofzuiger

Een stofzuiger gaat langer mee als je hem goed onderhoud. Vervang sowieso regelmatig de stofzak of leeg de stofbak, zodat de stofzuiger goed blijft zuigen. Verstopte filters zorgen voor minder zuigkracht en verhogen het stroomverbruik. Vieze filters kunnen ook schade aan de motor van je stofzuiger toebrengen. Ik maak het filter schoon door hem te borstelen of uitkloppen, of vervang ‘m. De stofzuiger is een veelgebruikt apparaat en komt overal in huis, maar het schoonmaken van het apparaat zelf wordt vaak vergeten. Ik haal daarom ook een doekje over de rest van de stofzuiger.

CV-ketel

Wij hebben een CV-ketel om ons huis te verwarmen. Een CV-ketel zorgt voor de gemiddelde Nederland voor het meeste energiegebruik in huis, want het gebruikt zowel electriciteit als gas. Een slecht onderhouden CV-ketel kan gevaarlijke situaties opleveren, zoals koolmonoxidevergiftiging of brand. Periodiek onderhoud zorgt er bovendien voor dat een CV-ketel veilig en energiezuinig blijft werken en langer meegaat. Wij kiezen ervoor de CV-ketel door een erkende installateur jaarlijks te laten nakijken. Je kunt hier zelfs een onderhoudscontract op afsluiten.

Toen we afgelopen jaar onderhoud uitvoerden, keken we meteen na of de instellingen van je CV-ketel wel helemaal zuinig zijn. Zo zetten we de temperatuur van de verwarming op 60 graden, dat scheelt veel gas en dus kosten. Kijk op zetmop60.nl voor meer informatie.

Lees ook: 2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!

Het rendement van onze CV-ketel kon wellicht ook worden verhoogd door het correct waterzijdig inregelen. Wil je dit zelf doen, lees dan de blog van Zaailingen hierover. Of vraag je installatiebedrijf om advies en uitvoering.

Grote schoonmaak electrische apparaten

Deze lijst tips helpt je een heel eind op weg bij het schoonmaken van je electrische apparaten. En door deze grote schoonmaak besparen je apparaten ook nog eens energie. En de levensduur van je apparaten worst verlengt. Regelmatig schoonmaken is een duurzame keuze!

Is het schoonmaken van je electrische apparaten ook een taak die jij uitvoert tijdens de grote schoonmaak? Welk apparaat vergeet jij weleens schoon te maken?

Grote schoonmaak electrische apparaten
Bewaar op Pinterest

 In dit artikel affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niks extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *